Work
+ Drawings
Ita / Eng
+ Read

Public Library

+ Images
+ Read
Ita / Eng

Public Library

The project is located within the linear park stretching between via Lorenteggio and via Giambellino. The pedestrian paths of the park extend inside the large lobby while on the opposite front the reading spaces open directly toward the library’s private garden. The large glazed lobby welcomes services with a public impact and give access to laboratories, conference rooms and to a small food area. Towards the private garden, spaces such as the Family Area, the Children Area and the Music, Entertainment and New Media Section are organized according to an informal layout. Services traditionally provided by libraries are located on the upper floor of the building, still connected to the garden via a circular metal staircase. On the outside, a long bench defines the building’s pedestal, while simulatenously offering all citizens the possibility to appropriate the veranda in front of the lobby, even if just for a moment of rest druing a walk in the park.

Team
Nicolà Munaretto
Guido Tesio

with CasatiBuonsante Architects

Client
Comune di Milano

Year
2018

Location
Milan

Surface
1.600 sqm

Budget
3.900.000 Euro